Næstved City kan gøre en forskel. For sig selv.

Næstved har en unik position i forhold til provinsbyer andre steder i landet, som vi kan sammenligne os med. Det unikke er, at der er meget langt til en by af tilsvarende størrelse, og med det samme udbud af faciliteter indenfor undervisning og uddannelse samt handelsliv.

Næstved er en mastodont på den sydlige del af Sjælland, og en kommune med over 80.000 indbyggere. Objektivt set, burde Næstved være det absolut mest attrakive sted at bosætte sig hvad enten man jagter en karriere eller et godt og sikkert familieliv.

Men der er noget galt, for vi har ikke formået at positionere os som sådan i sjællændernes bevidsthed. Næstved kæmper med at tiltrække nye borgere, og lider under at mange unge forlader byen når de har afsluttet gymnasie, handelsskole eller anden uddannelse.

Næstveds største force i forhold til de øvrige byer i miles omkreds er handelslivet. Vi har flere butikker i Næstved end nogen anden by syd for Roskilde kan fremvise. Bymidten og området omkring Næstved Storcenter er et sandt mekka for den shoppelystne. Alligevel lider vi under en bymidte der langsomt sygner hen, masser af tomme butikslokaler og indtrykket af at byen generelt er "død", med mindre der er et eller andet arrangement der trækker folk til.

Lige præcis her kan Næstved spille en større rolle.

Næstved Festuge var førhen et trækplaster, som kunne samle folk fra byen og lokke folk til udefra. De kunne opleve hvad Næstved også er, og via placeringen af centrale aktiviteter på torvet, kunne de besøgende se byens mange butikker. Måske nogle af dem endda kom igen en anden dag for at shoppe? Det tror jeg!

Næstved City kæmper en brav kamp imod butikkerne i Næstved Storcenter, når det handler om at tiltrække kunder. Selv handler jeg sjældent i Næstved City. Åbningstiderne passer ikke ret godt ind i et moderne liv med hus, have og børn der skal afleveres. 17:30 er bare ikke sent nok, og slet ikke når man ved at man kan handle i den anden ende af byen til klokken 20.

Jeg deltog sidste år i et arrangement som City-foreningen stod bag. Ét af punkterne på dagsordenen omhandlede i hvilket omfang byen skulle holde åbent om søndagen, samt hvordan åbningstiderne skulle ligge om lørdagen. Det viste sig at byens handlende har bind for øjnene, for i hvert fald var der tilsyneladende bred enighed om at folk ikke gider at handle lørdag eftermiddag, og at søndagen helst skal bruges til noget andet end at gå i forretninger.

Jamen - har i nogensinde været i Næstved Storcenter i tidsrummet 14-16 en lørdag eftermiddag? Det har jeg! Der er masser af mennesker, og de handler. Meget endda, for de har tid til det på netop det tidspunkt. Beslutningen om at holde fast i de nuværende åbningstider viser meget godt hvordan den ene del af byens handelsliv (City) er helt ude af trit med virkeligheden. Det bliver deres død på sigt. Desværre.

Næstved Kommune skal holde op med at ligge hindringer i vejen for at erhvervslivet i bymidten kan blomstre (som for eksempel de alt for mange ensrettede veje, det mærkelige "bumb" ved Sct. Mortens Kirke, og de helt abnormt elendige parkeringsforhold i butikkernes nærområder), og så skal de erhvervsdrivende selv komme op ad stolen, se hvad der foregår i verden omkring dem, og forsøge at agere derefter.

Hvis Næstved Citys handlende gør som de altid har gjort, så går det kun (endnu mere) ned ad bakke fra nu af. Dem der konkurreres med gør nemlig ikke hvad de altid har gjort - de udvikler sig, og de sælger en hulens masse varer. Hver dag.

Jeg drømmer om at Næstved en dag har to kraftcentre indenfor detailhandel. Ét i Holsted, og ét midt i byen. Så kan det også være at vi på sigt kan begynde at konkurrere med de handlende i andre byer, og ikke kun med hinanden. Tænk hvad det kunne gøre for Næstved.

Kommentarer

Populære opslag